23 de març 2013

Taller: Arteràpia com a suport emocional a l'aprenentatge



El passat 21 de març  ens va visitar l'arterapeuta Elena Vallet i ens va donar una sessió teròrica sobre l'ARTERÀPIA que donarà pas a un taller pràctic amb nens el proper mes d'abril.  Per si algú no sap el què és, us adjunto informació al respecte.
Pel que fa a les famílies assistents a la 1ª sessió, la valoració va ser molt positiva.  Van assistir uns 18 pares i 4 educadores i va ser molt gratificant.  Ja estem desitjant que arribi la data fer participar a la part pràctica amb els nostres fills.

¿Què és l’artteràpia?

Una forma de psicoteràpia que, a través de l’ús de l’art, ajuda a resoldre desordres emocionals, situacions d’estrés o ansietat a l’hora que ens permet obrir una porta a la nostra creativitat. 
En artteràpia, el procés de creació i els objectes resultants actuen com intermediaris en la relació terapèutica, permetent que determinats sentiments o emocions conflictives trobin vies d'expressió complementàries o alternatives a la paraula.

El treball d’expressió emocional des del procés creatiu és possible a partir de l’edat en que l’infant pot fer servir sense obstacles algun material artístic. Un tractament d’artteràpia, però, requereix un cert nivell de fluïdesa verbal i per tant es recomana a partir dels 6 anys.

Com ajuda l’artteràpia als nens?

L'artteràpia es considera especialment indicat en el cas de nens i nenes ja que l'acte creatiu és natural i espontani en el seu desenvolupament.

L'expressió artística permet la intervenció terapèutica des d'un llenguatge proper i natural, adequat a la capacitat comunicativa de l'infant.

Mitjançant artteràpia amb població infantil podem:

    
Treballar i enriquir relacions familiars, socials, i escolars
     Afavorir l'aprenentatge
    
Reduir el nivell d'ansietat
    
Acompanyar durant estats de transició
    
Afavorir la capacitat de simbolització
    
Conèixer i aprendre a respectar els límits
    
Explorar pors i fantasies

Si les famílies o educadors detecten que l’infant podria beneficiar-se d’una intervenció en artteràpia, es podria fer una primera visita d’avaluació gratuïta per veur com respon al contacte amb els materials i determinar si és el tractament més adequat.
 

Taller: Resolució de conflictes amb l’art com a mediador

Moltes families troben dificultats en la relació pares-fills, o en les relacions dels seus fills amb altres nens. Els tallers oferiran orientació des de l’artteràpia per treballar, cada familia al seu ritme i dins la seva manera de fer, aquestes situacions.
Seria indicat que els pares i mares participants aportin les seves experiències i necessitats concretes al taller per poder fer aplicacions que s’ajustin a la majoria de casos  possibles.

El taller serà de caràcter eminentment pràctic, amb una breu introducció per tal de situar als assistents en el context professional des del qual es formulen les propostes. Es tractaria de que, a través del contacte amb el propi procés creatiu, vagin aprenent sobre el seu funcionament i possibilitats i com aplicar aquests exercicis a casa.

S’oferiran eines de treball aplicables a diferents situacions i grups d’edats i, a partir de les aportacions dels participants, es tractarà d’adaptar-les a problemàtiques reals i presents.

Taller per a famílies : Comunicació pares – fills a través de la creació

L’artteràpia es caracteritza per l’ús de  l’obra com a pont entre terapeuta i pacient. En el context de la relació entre pares i fills, també hi ha lloc per a la comunicació no verbal, la que es pot donar a través del treball amb materials plàstics.

A través de la pràctica artística, es poden reproduir situacions de la vida quotidiana on es trobin dificultats sota una nova perspectiva, i plantejar com resoldre-les.
Poden treballar-se també temes com els límits; podem permetre un cert nivell de llibertat o inclús fer coses (com embrutar-se, jugar amb aliments...) que normalment no estan permeses dins l’activitat creativa, però  establint fins on es pot arribar, quina línia no es pot traspassar.

A manera de joc, es plantejaran breus activitats conjuntes, adaptades a les diferents edats, que afavoreixin l’expressió d’emocions i estats d’ànim entre infants i adults.
Alguns exercicis seran més lliures i d’altres faran servir materials i directrius concretes, però en cap moment es cercarà un resultat plàstic ni hi intervindran judicis de valor. 
Farem servir materials que resultin atractius inclús per a nens que no connecten fàcilment amb les activitats plàstiques, com ara escuma d’afaitar, pasta cuita, betum per sabates  o suc de llimona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada